Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a evaluat situația școlilor din punct de vedere al securității la incendiu. În urma unei analize, mai bine de jumătate din corpurile clădirilor în care sunt desfășurate activități didactice, (laboratoare, biblioteci, săli de sport și incinte în care copiii participă la cursuri) nu dețin autorizație de securitate la incendiu.
Concret, peste 7.000 de clădiri trebuie să dețină autorizație, însă 4.000 nu s-au conformat.
„Precizăm că, la nivel național, din totalul celor 26.075 clădiri în care se desfășoară activități didactice, 3.343 dețin autorizație de securitate la incendiu, iar 18.641 nu necesită acest act administrativ, întrucât au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu și nu au suferit modificări constructive ulterioare. Un număr de 4.091 clădiri funcționează fără autorizația de securitate la incendii”, se arată într-un răspuns al IGSU pentru MEDIAFAX.
Motivele pentru care imobilele respective nu au obținut avizul de securitate la incendiu sunt strâns legate de faptul că fac obiectul unor modificări la partea de construcție ori sunt incluse în programe de modernizare.
„Această categorie de construcții cunoaște cea mai mare dinamică, sub aspectul modificărilor constructive și, implicit, a obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu. Aspectul este susținut prin faptul că, de la începutul anului 2018 și până în prezent, la nivel național au fost emise 2.302 avize de securitate la incendiu pentru lucrări de construcții noi și lucrări de modificare la construcțiile existente, 615 dintre acestea fiind emise pentru clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Această situație se datorează, în principal, Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în care au fost incluse peste 900 de clădiri cu destinația de învățământ, fiind emise un număr de 857 avize de securitate la incendiu pentru construcțiile cuprinse în acest program”, informează IGSU.
În perioada 1 septembrie 2018 – 26 august 2019, la nivel național, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a derulat peste 4.200 de controale în școli pe linia siguranței la incendiu. În urma acestora, au fost aplicate peste 12.400 de avertismente și 640 de amenzi cu o valoare totală de 2.068.733 lei.
Totodată, specialiștii din cadrul IGSU au desfășurat pe parcursul anului școlar trecut și a vacanței de vară peste 2.900 de exerciții de evacuare și 5.300 de instruiri la unitățile de învățământ, pentru o mai bună pregătire a cadrelor didactice, a elevilor și personaluui auxiliar în ceea ce privește comportarea în situații de urgență.
Atât controalele executate cât și cele viitoare vor avea în vedere asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor, funcționarea iluminatului de securitate pentru evacuare, exploatarea corectă a centralelor termice și a coșurilor de evacuare a fumului, existența și funcționarea stingătoarele de incendiu și a rețelelor de hidranți interiori și existența instalațiilor de detectare și stingere a incendiilor.
Potrivit IGSU, situația în școlile din București și lfov este următoarea:
„La nivelul unităților de învățământ din București-Ilfov, numărul total clădiri cu destinatia învățământ este de 1.493. Clădirile care detin autorizație sunt în număr de 148, clădirile care necesită autorizație sunt în număr de 950 iar cele care nu fac obiectul sunt 395 de clădiri. În perioada Ianuarie 2018 și până în prezent, au fost eliberate 300 avize de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ care trebuie să obțină autorizația”, spun reprezentanții IGSU.
În urma unei analize, reprezentanții din cadrul instituției au ajuns la concluzia că de cele mai multe ori, neconformitățile care împiedică directorii școlilor să obțină autorizația de securitate țin chiar de nesolicitarea documentului în sine, dar și din alte motive cum ar fi efectuarea de lucrări de modificare a destinației clădirii fără emiterea certificatului de urbanism, fără autorizație de construire sau fără proiecte tehnice. De asemenea, au fost constatate cazuri în care proiectele tehnice s-au pierdut, fiind necesară refacerea acestora.